Kolera, dünya genelinde birçok ülkede görülebilmekle birlikte, özellikle temiz su ve sanitasyon koşullarının yetersiz olduğu gelişmekte olan ülkelerde daha yaygındır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her yıl yaklaşık 1.3 ila 4 milyon kolera vakası görülmekte ve 21.000 ila 143.000 kişi hayatını kaybetmektedir. Peki kolera hangi ülkelerde görülür? Seyahat planlarınızda riskli bölgeler var mı? Afrika, Asya ve Orta Doğu başta olmak üzere hangi ülkelerde kolera vakaları artıyor? Salgınlardan korunmak için hangi önlemleri almalısınız? Kolera riski taşıyan ülkelere seyahat etmeden önce yazımızı mutlaka okuyun.
Günümüz yılı itibarıyla, özellikle aşağıdaki bölgelerde kolera salgınları bildirilmiştir: 1
- Afrika: Özellikle Doğu ve Orta Afrika ülkelerinde (Malavi, Mozambik, Etiyopya, Somali, Kenya, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti vb.) ciddi salgınlar yaşanmaktadır.
- Asya: Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Bangladeş gibi Güney Asya ülkelerinde kolera vakaları görülmeye devam etmektedir.
- Orta Doğu: Suriye, Yemen ve Lübnan gibi ülkelerde iç savaş ve insani krizler nedeniyle kolera riski yüksektir.
- Amerika Kıtası: Haiti’de 2010 yılındaki depremden bu yana kolera salgını devam etmektedir.
Bu bölgeler dışında, seyahat veya göç yoluyla diğer ülkelere de kolera vakaları taşınabilmektedir. Bu nedenle, seyahat öncesi ve sonrasında kolera riski olan bölgelere dikkat etmek ve gerekli önlemleri almak önemlidir. 2 Seyahat Sağlığı Merkezi’nin web sitesi (https://www.seyahatsagligi.gov.tr/) güncel kolera salgınları hakkında bilgi almak için güvenilir bir kaynaktır.
Kaynaklar ve İleri Okuma
- https://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/HaberDetayi/3813 ↩︎
- https://www.fitfortravel.nhs.uk/advice/disease-prevention-advice/cholera ↩︎